Zij gingen het avontuur aan: word koerierchauffeur met rijbewijs B

1. Vrijheid

2. Zelfstandigheid

3. Afwisseling

4. Klantencontact

Ontdek de avontuurlijke wereld van een koerierchauffeur! Net als de job zelf, is ook de weg ernaartoe een pad vol avonturen, dat iedereen op zijn eigen manier bewandelt.

Heb je een rijbewijs groep B? Perfect, daarmee kun je meteen aan de slag in deze dynamische sector. Geniet van de vrijheid en zelfstandigheid, het directe klantencontact en de afwisseling die elke dag met zich meebrengt. De lijst met voordelen is eindeloos!

Laat je inspireren door verhalen van ervaren chauffeurs in onze video's hieronder en begin aan jouw avontuur!

Keanu Maelstaf (20)

Van bouwwerken naar koerierdienst. De zelfstandigheid als chauffeur trok Keanu over de streep om deze carrièreswitch te maken. Nu gaat hij elke dag met een glimlach de baan op en het avontuur tegemoet, want geen enkele dag is hetzelfde. Keanu kiest bewust voor een job als koerier met zijn rijbewijs B, maar krijgt ook de mogelijkheid van zijn werkgever om in de toekomst zijn rijbewijs C/CE te behalen.

Soort rijbewijs: B

Thierry (58)

Al sinds zijn 21 jaar is Thierry chauffeur. Hij deed eerst zijn legerdienst en begon nadien als chauffeur te werken. Het zit namelijk in z’n bloed, ook zijn grootvader en vader waren vrachtwagenchauffeur. Het grootste voordeel aan de job volgens hem? Van zodra Thierry de baan op gaat, is hij zijn eigen baas.

Soort rijbewijs: C

Jennifer Lamberts (26)

Jennifer is direct na school in de job van koerierchauffeur gerold. Ze doet elke dag ongeveer dezelfde route om pakketten te gaan ophalen, die ze nadien bij particulieren thuis gaat afleveren. Het contact met mensen spreekt haar het meeste aan in de job. Daarom dat ze dit ook nog graag jaren zou blijven doen. Ze kiest bewust voor een job als koerierchauffeur met haar rijbewijs B.

Soort rijbewijs: C

Pascale (50)

Door één keer te proeven van een dag als koerier werd Pascale op slag verliefd op de job. Ze ging dan ook meteen op zoek naar een job in de sector en maakte de carrièreswitch van verkoopster naar chauffeur. Ze begon dankzij een IBO-opleiding meteen en geniet nog elke dag van de variatie en vrijheid van haar job.

Soort rijbewijs: B

Emerson (37)

Emerson ging van ploegbaas wegmarkering naar chauffeur. Hij zou nooit meer veranderen van job omdat het fysiek lichter werk is voor hem en omdat hij enorm veel voldoening haalt uit het leveren van medicatie bij de mensen thuis. Zo weet hij dat hij voor deze mensen elke dag het verschil kan maken. Met zijn rijbewijs B kon hij meteen aan de slag als koerierchauffeur.

Soort rijbewijs: B

Danny (60)

Na 20 jaar had Danny genoeg van zijn job als kok. Nadien wilde hij als chauffeur aan de slag voor een betere werk-privé balans. Eens hij zijn rijbewijs C behaald had, vond hij heel snel een job. Sinds kort werkt hij vier vijfde om zich voor te bereiden op zijn pensioen.

Soort rijbewijs: C

Lonnie (42)

Lonnie werkt al 21 jaar als koerierchauffeur. Hij kwam toevallig via zijn buurman in de sector terecht en vindt zijn job geweldig. De vrijheid en variatie op de baan vindt hij fantastisch. En met zijn rijbewijs B kon hij meteen aan de slag.

Soort rijbewijs: B

Abdelghani (42)

Via een vriend kwam Abdelghani in de sector terecht. Dankzij het SFTL kon hij met zijn rijbewijs B zijn rijbewijs C behalen. Na een stage kon hij beginnen als chauffeur bij DELIVER-e. Tot op de dag van vandaag doet hij zijn job nog altijd met evenveel passie.

Soort rijbewijs: C

Wil je toch liever aan de slag als vrachtwagenchauffeur?
Dan heb je volgende 3 zaken nodig

Rijbewijs C/CE

Om een vrachtwagen te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs C. Om een voertuigencombinatie te mogen besturen, moet je dan in het bezit zijn van een rijbewijs CE. Er zijn 3 soorten voertuigencombinaties: vrachtwagen-aanhangwagen, vrachtwagen-middenasaanhangwagen en trekker-oplegger. Deze laatste komt het meest voor bij Belgische transportbedrijven.

Basiskwalificatie vakbekwaamheid groep C

Om in Europa als vrachtwagenchauffeur te mogen rijden, moet je naast een rijbewijs C of CE ook beschikken over een Basiskwalificatie Vakbekwaamheid Groep C. Dit certificaat kan je behalen door een extra examen af te leggen. Heb je al een rijbewijs C of CE maar nog niet deze kwalificatie? Dan zal je dus eerst nog dit extra examen moeten afleggen.

Medische schifting

Wil je je kandidaat stellen om vrachtwagenchauffeur te worden? Dan moet je een attest van medische rijgeschiktheid kunnen voorleggen. Hiervoor moet je een medisch onderzoek ondergaan. Jouw (toekomstige) werkgever kan hiervoor een financiële tussenkomst ontvangen dankzij de steunmaatregel van het SFTL.

Bijkomende attesten

 

Afhankelijk van het soort goederen dat je vervoert, moet je beschikken over een bijkomend certificaat. Om gevaarlijke goederen te mogen vervoeren, moet je wettelijk verplicht een bijkomend ADR-attest behalen. Voor dit attest kan jouw (toekomstige) werkgever de kosten terugvorderen dankzij de steunmaatregel van het SFTL

Klaar voor dit avontuur?

Met je rijbewijs B kan je meteen aan de slag als koerierchauffeur. Wil je graag werken als chauffeur C/CE?
Bekijk dan hier alle opleidingsmogelijkheden en kies de optie die het beste bij jou past.

Ontdek welke opleidingen je kan volgen.

Blijf op de hoogte!